sobota
11/11/2017





Pstrąg Ojcowski w nowej książce Gosi Molskiej – Polak NieNażarty



Polak NieNażarty to nowa książka Gosi Molskiej – dziennikarki kulinarnej, podróżniczki, reportażystki a przede wszystkim amatorki dobrego jedzenia. Piękna i obszerna publikacja to kawał dobrych opowieści o polskiej kuchni, tradycji i zwyczajach. Tym bardziej nam miło, że Pstrąg Ojcowski znalazł w niej miejsce.PolakNieNażarty_Pstrąg Ojcowski

piątek
01/12/2017





Pstrąg Ojcowski rekomendowany przez Gault&Millau Polska 2018



Pstrąg Ojcowski rekomendowany wśród produktów regionalnych przez prestiżowy Żółty Przewodni Gault&Millau Polska 2018! Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska 2018 to kulinarna mapa naszego kraju. Znajdują się w nim rzetelne informacje o tym, gdzie warto zjeść i kupić regionalne produkty, przetestowane przez ekspertów. Każdego roku kilkunastu wykwalifikowanych, anonimowych inspektorów dokładnie ocenia około tysiąca restauracji. Do przewodnika trafia mniej niż połowa – to miejsca naprawdę godne uwagi.

czwartek
01/01/1970





Jesień w Ojcowie!



Jesienna aura bywa kapryśna dlatego w deszczowe i pochmurne dni nasz ogródek grillowy będzie nieczynny. Wszystkich, którzy planują odwiedzić nas niezależnie od pogody prosimy o kontakt telefoniczny pod numerem: 795282726 lub 664038672. Tymczasem trzymajmy kciuki, że złota Polska jesień jeszcze powróci! 🍁🍂🍃

piątek
11/08/2017





Pstrąg Ojcowski w letniej karcie menu Restauracji Biała Róża w Krakowie



Pstrąg Ojcowski w letniej kracie menu Restauracji Biała Róża w Krakowie zachwyca lekkością, delikatnym smakiem i wyrazistymi dodatkami. Serwowany według propozycji Chefa Łukasza Cichego z kalafiorem, żubrówką i kiszonymi pomidorami stanowi idealną przekąskę na ciepłe wakacyjne dni.

Biała Róża_pstrąg ojcowski_menu
poniedziałek
03/07/2017





Piknik z winami z Jury i Pstrągiem Ojcowskim – relacja



Relacja z pikniku z winami z Jury i Pstrągiem Ojcowskim już na blogu Życie od Kuchni!

szlak-jurajskich-winnic-piknik-inaugurujacy (1)      szlak-jurajskich-winnic-piknik-inaugurujacy (3)           szlak-jurajskich-winnic-piknik-inaugurujacy (2)

 

 

sobota
01/07/2017





Piknik inaugurujący Szlaku Jurajskich Winnic w Pstrągu Ojcowskim



Stowarzyszenie Winiarzy Jury Krakowskiej oraz Pstrąg Ojcowski mają przyjemność zaprosić na piknik inaugurujący otwarcie Szlaku Jurajskich Winnic. Wydarzenie odbędzie się w sobotę 1 lipca na terenie pstrągarni Pstrąg Ojcowski w Ojcowie. Podczas pikniku, w naturalnej scenerii Ojcowskiego Parku Narodowego, będzie można degustować wina z dziewięciu jurajskich winnic w towarzystwie wędzonego lub grillowanego Pstrąga Ojcowskiego. Zachęcamy do zabrania własnych koszy, kocyków i oddawania się urokom piknikowania!

Patronat nad wydarzeniem objęło Stowarzyszenie Kobiety i Wino.

Stowarzyszenie Winiarzy Jury Krakowskiej powstało w 2016 roku i na chwilę obecną zrzesza 19 lokalnych producentów wina. Łagodnie pochylone na południe i zachód stoki, wapienne podłoże i sprzyjający klimat sprawiły, że już od ponad 10 lat powstają na Jurze winnice. Ich właściciele, entuzjaści kultury wina, eksperymentują w poszukiwaniu odpowiednich dla tego regiony odmian winorośli.

W degustacji win z jurajskich będzie można wziąć udział po wykupieniu w dniu imprezy przynajmniej jednego bonu o wartości 10zł na rzecz Stowarzyszenia Winiarzy Jury Krakowskiej.

Więcej informacji na stronie wydarzenia:

https://www.facebook.com/events/1852828738374015/?fref=ts

czwartek
01/01/1970





Pstrąg Ojcowski w nowym programie kulinarnym Kuchnia+



Pstrąg Ojcowski w programie „Widelcem po mapie”! To nowy program Kuchni+ z dwoma charyzmatycznymi prowadzącymi Aleksandrem Baronem, chef Solec44, mistrz kiszonek, jeden z najbardziej ekscentrycznych szefów kuchni w Polsce oraz Damianem Kordasem, najmłodszym MasterChef oraz vloger z tysiącami fanów. Premiera już w najbliższy piątek, 30 czerwca o godz. 22:30 na kanale Kuchnia+

czwartek
01/01/1970





Majowy weekend w Ojcowie!



Zaklinamy pogodę i zapraszamy Was na majowy weekend w Ojcowie! Bez względu na aurę jesteśmy od soboty 29.04 do niedzieli 07.05 w godz. 10-18. Do zobaczenia!

 

czwartek
01/01/1970





Słynny Pstrąg Ojcowski



Najnowszy artykuł Pani Elżbiety Tomczyk-Milczki o Pstrągu Ojcowskim do przeczytania na stronie InfoKrakow24.pl zachęcamy do lektury!

sobota
25/02/2017





Pstrąg Ojcowski na Festiwalu Najedzeni Fest! Ostatki



W ostatnią niedzielę karnawału 26 lutego, już tradycyjnie w Forum Przestrzenie odbyło się kulinarne święto Krakowa – Festiwal Najedzeni Fest! Wśród ponad 80 wspaniale gotujących Wystawców był również Pstrąg Ojcowski. Nasze bułeczki z wędzonym Pstrągiem Ojcowski rozeszły się w błyskawicznym tempie. Frekwencja odwiedzających dopisała a wszystkie pstrągi wypłynęły! Następna edycja Najedzeni Fest! Na cyku już 9 kwietnia.

Najedzeni Fest! Na cyku

środa
22/02/2017





Ważny komunikat!



Szanowni Odbiorcy, Smakosze i Przyjaciele Pstrąga Ojcowskiego!

W związku z pojawieniem się na rynku produktu w postaci pstrąga określanego jako „Pstrąg Ojcowski” lub „Pstrąg z Ojcowa” niebędącego jednocześnie certyfikowanym, chronionym znakiem towarowym produktem pochodzącym z Ojcowa, apelujemy do wszystkich nabywców oraz smakoszy i miłośników Pstrąga Ojcowskiego o weryfikowanie źródeł pochodzenia oferowanych pstrągów oraz rzetelności dostawców!
Będziemy wdzięczni za dzielenie się z nami spostrzeżeniami oraz informacjami mogącymi pomóc w przeciwdziałaniu nieetycznym i sprzecznym z prawem praktyką.
Magda i Aga

środa
25/01/2017





Pstrąg Ojcowski na targach Grüne Woche w Berlinie



Już poraz trzeci Pstrąg Ojcowski miał przyjemność reprezentować Małopolska podczas Międzynarodowych Targów Berlińskich Grüne Woche! Są to największe światowe targi żywności, rolnictwa i ogrodnictwa, promujące zwłaszcza specjalności regionalne, artykuły ekologiczne oraz produkty klasy premium. Podczas 10 dni, targi odwiedza ponad 400tys zwiedzających, którzy mają możliwość poznać smaki z 67 krajów na 1200 stoiskach.

b1 b4 b3

 

piątek
06/01/2017





Zima na stawach pstrągowych w Ojcowie



W Ojcowie piękna, bajkowa i mroźna zima. Stawy hodowlane pokryła gruba tafla lodu. Pstrągi potokowe tworzą zwartą ławicę w jego najgłębszej części. Żeby nie tracić cennej energii, unikają miejsc o silnym nurcie i szukają kryjówek, w których bezpiecznie mogą doczekać roztopów. W tym okresie nie karmimy pstrągów, dbamy przede wszystkim o utrzymywanie stałego przepływu wody i odpowiednie jej natlenienie. Mimo wysokiego mrozu i lodowej pokrywy, zagrożeniem dla naszych złotych rybek, pozostaje bardzo dobrze znana już nam, mieszkanka Ojcowskiego Parku Narodowego – wydra. Głównym pożywieniem tego uroczego zwierzaka są ryby – w przypadku Ojcowa – pstrągi potokowe. Dlatego stawów pilnują Saba i Mela, których czujność i zapach odstraszają drapieżnika.

 

czwartek
01/12/2016





Pstrąg Ojcowski w grudniowym menu Forum Przestrzenie



Pstrąg Ojcowski w nowym, grudniowym menu FORUM Przestrzenie. Kuchnia Forum przygotowała trzy smakowite propozycje z naszą złotą rybką. Fit sałatka z Pstrągiem Ojcowskim jajkiem, pieczonymi ziemniakami oraz sosem estragonowym. Sum afrykański z sosem z Pstrąga Ojcowskiego oraz nasz faworyt, pierwszy raz w historii pizza z Pstrągiem Ojcowskim! Pyszne, zdrowe, naturalne potrawy łączące nowoczesną kuchnię europejską z tradycyjnymi, regionalnymi produktami takimi jak Pstrąg Ojcowski. To lubimy najbardziej!

 

wtorek
09/02/2016





Pstrąg Ojcowski w Browarze Lubicz



Pstrąg Ojcowski wędzony w autorskim menu Restauracyi Browarnej Browar Lubicz. Założony w 1840 roku browar przy ulicy Lubicz 17 w Krakowie po 17 latach od zamknięcia wraca w wielkim stylu. Pięknie odrestaurowane wnętrza zachęcają do napicia się ważonego na miejscu piwa oraz do zakosztowania potraw z produktów tradycyjnych i regionalnych. Zapraszamy do degustacji Pstrąga Ojcowskiego wędzonego, podanego na gorąco z fasolką szparagową i ziemniakami.

Restauracyia Browarna Browar Lubicz – Kraków ul. Lubicz 17

 

 

niedziela
27/11/2016





Najedzeni Fest! Etnicznie



Pstrąg Ojcowski zaprasza na największy i najbardziej różnorodny festiwal kulinarny w Krakowie. Najedzeni Fest! już w najbliższą niedzielę 27 listopada w FORUM Przestrzenie. Będą pstrągi, bajgle z pstrągiem dużo radości, wspaniałych zapachów i etnicznych smaków.

http://pstragojcowski.pl/event/najedzeni-fest-etnicznie/






Pstrąg Ojcowski w sezonie jesiennym



Pstrąg Ojcowski zaprasza na jesienne wędzenie pstrągów w Ojcowie!
Lato dobiegło końca ale amatorów naszych złotych rybek nie brakuje. Dlatego otwieramy w każdy ładny weekend o czym na bieżąco będziemy informować na naszym fanpage.
Trzymamy kciuki, za naszą piękną, słoneczną polską złotą jesień, aby jak najwięcej jej było przed nami! Nic przecież nie smakuje lepiej w otoczeniu urzekającej przyrody jak gorące pstrągi prosto z wędzarni. Tymczasem w naszej hodowli prace idą pełną parą. Lada dzień kończymy przygotowania do tarła i wylęgu narybku Pstrąga Ojcowskiego potokowego i zaczynamy reprodukcję!
W obecnym sezonie jesienno-zimowym Pstrągi Ojcowskie do kupienia będą wyłącznie podczas wędzenia w Ojcowie, okazjonalnie w Deli 8 przy ul. Mazowieckiej 8 i na Targu Pietruszkowym. Jednocześnie informujemy, że nie prowadzimy dystrybucji pstrągów do innych punktów handlowych.

sobota
15/10/2016





Najedzeni Fest



Pstrąg Ojcowski z nieskrywaną przyjemnością zaprasza na festiwal Najedzeni
Fest! Małopolskim Smakiem. Przed nami dwa dni wspaniałych, kulinarnych doznań.
Podczas których tradycyjne, lokalne przysmaki z Małopolska pozwolą się Wam
poznać w niestandardowych smakowych połączeniach. Zaczynamy już jutro w sobotę
15 października o godz. 12.00 w FORUM Przestrzenie.
Festiwalowi patronuje – Marszałek Województwa Małopolskiego
Jacek Krupa
Do zobaczenia w FORUM! 🙂
Szczegółowe informacje dostępne na stronie wydarzenia:
https://www.facebook.com/events/337427499941576/