poniedziałek
15/10/2018





Dziewczyny od pstrągów najlepsze w Europie!



15 października 2018 r. w Brukseli odbyła się piąta edycja ceremonii wręczenia nagród najbardziej innowacyjnym rolniczkom Women Innovation Award for Woman Farmer. Nagrody i wyróżnienia przyznawane są przez Copa- Cogeca przy wsparciu prezydencji austriackiej, DG Agri oraz AnimalhealthEurope. Konkurs wygrała Magdalena Węgiel!

Kobiety zarządzają obecnie 30% europejskich gospodarstw rolnych. Zaangażowanie kobiet w sektorze rolniczym owocuje innowacyjnymi projektami oraz przedsięwzięciami, które okazują się kluczowe dla dynamicznego rozwoju społeczności wiejskich. 35 projektów wypromowanych przez „Nagrodę za innowacje dla rolniczek 2018” jest dowodem tejże innowacyjności w całej UE.

Z 35 kwalifikujących się kandydatur, 5 najbardziej innowacyjnych zostało zaprezentowanych podczas ceremonii rozdania nagród, zorganizowanej pod patronatem p. Maurizia Reale oraz posła do PE p. Czesława Siekierskiego (przewodniczącego COMAGRI). Konkurs wygrała zgłoszona przez Krajową Radę Izb Rolniczych – Pani Magdalena Węgiel projektem z zakresu akwakultury, pt. „Pstrąg Ojcowski”, przywracającym hodowlę pstrąga potokowego w Ojcowskim Parku Narodowym.

niedziela
19/08/2018





Pstrąg Ojcowski wśród smaków Krakowa!



Obwarzanek, maczanka po krakowsku, ciasteczka grylażowe i lokalne produkty takie jak Pstrąg Ojcowski to według Krakowski Makaroniarz smaki Krakowa, o których opowiadał na antenie Dzień Dobry TVN!
A co jeszcze warto zobaczyć i zjeść w Krakowie dowiecie się z programu Kraków miastem nieoczywistym.
https://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/kulinarny-krakow-co-warto-zjesc-w-krakowie,268890.html
piątek
25/05/2018





Złote jajo KUKBUK Poleca dla Pstrąg Ojcowski!



Złote jajo KUKBUK Poleca dla Pstrąg Ojcowski! W miniony piątek 25 maja, podczas uroczystej gali KUKBUK Poleca, już po raz drugi otrzymaliśmy złote jajo – symbol uczciwego produktu. Wyróżnienie zostało przyznane w ramach specjalnej kategorii Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa i projektu Polska smakuje

Z blisko 700 nadesłanych do redakcji KUKBUK-a produktów od prawie 200 lokalnych producentów, rzemieślników, właścicieli gospodarstw agroturystycznych, jury w składzie: Daria Pawlewska, Oliwia Gede-Niewiadomska, Agnieszka Saternus, Grzegorz Łapanowski, Piotr Więcławski „Vienio”, Agata Kiedrowicz, David Gaboriaud, Ania i Ula Bieluń oraz Jan Wdowiak, wyłoniło 24 najlepszych, którym wręczono statuetki. 

 

KUKBUK10 kukbuk-poleca1-1920x1280 KUKBUK24
poniedziałek
28/05/2018





Pstrąg Ojcowski podczas Terroir Warsaw!



Pstrąg Ojcowski podczas Terroir Warsaw International Forum – międzynarodowego forum gastronomicznego, które odbyło się w Warszawie w dniach 27-28 maja. Zwieńczeniem Terroir Warsaw była uroczysta kolacja przygotowana przez pary polskich i zagranicznych szefów kuchni. Do współpracy zaproszono najlepszych szefów kuchni w Polsce, takich jak Wojciech Modest Amaro( Atelier Amaro), Maciej Nowicki( Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie) czy Robert Trzópek (Bez Gwiazdek).

Szefowie Adrian Klonowski (Pädaste Manor, Estonia) oraz Nicolai Ellitsgaard Pedersen ( Under, Norwegia) przygotowali marynowanego Pstrąga Ojcowskiego z selerem i kwiatami szczypiorku.

Kolacja odbyła się w nowo powstałej Restauracja ZONI, w której szefem kuchni został Aleksander Baron.

Terroir Hospitality to branżowe spotkanie, które od 12 lat odbywa się w Toronto, gromadząc najlepszych na świecie szefów kuchni, restauratorów, producentów żywności, znanych dziennikarzy kulinarnych.

aga adrian modest

sobota
24/02/2018





Pstrąg Ojcowski podczas Festiwalu Małopolski Smak w Zakopanem



Zimowa aura nie przeszkodziła turystom smakować lokalnych produktów podczas Festiwalu Małopolski Smak w Zakopanem. My już nie możemy doczekać się kolejnej edycji festiwalu a Państwa zachęcamy do obejrzenia relacji z wydarzenia.

https://www.malopolska.pl/aktualnosci/promocja/malopolski-festiwal-smaku-rozgrzewa-zakopane

 

piątek
16/03/2018





Pstrąg Ojcowski potokowy trafił do rzeki!



Miło nam poinformować, że okazałe stado tarlaków, naszych pstrągów potokowych w ramach zarybień trafiło do jednej z rzek w regionie. Cieszymy się tym bardziej, że pstrągi po podróży mają się dobrze i szybko zaaklimatyzowały się w naturalnym środowisku!

piątek
02/03/2018





Pstrąg Ojcowski podczas gali Zimowych Igrzysk Polonijnych w Krynicy Zdrój



Pstrąg Ojcowski z dumą reprezentował Małopolskie smaki podczas uroczystej gali zamknięcia XIII Światowych Zimowych Igrzysk Polonijnych w Krynicy Zdrój. Stoisko podczas uroczystości zostało zorganizowane w ramach akcji Polska Smakuje przy współpracy z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa.

niedziela
04/02/2018





Pstrąg Ojcowski zaprasza na Festiwal Kulinarny Najedzeni Fest! Ostatki



Pstrąg Ojcowski zaprasza na najsmaczniejszy festiwal kulinarny w Krakowie – Najedzeni Fest! który odbędzie się w najbliższą niedzielę 4 lutego w kompleksie Tytano przy Dolnych Młynów 10. Podczas ostatkowej edycji wydarzenia, będzie można zjeść nasze festiwalowe bułeczki z wędzonym Pstrągiem Ojcowskim oraz wiele innych smakołyków.

Szczegółowe informację o Festiwalu:

https://www.facebook.com/events/821789811325268/

Smacznie zapraszamy! 🙂

niedziela
24/12/2017





Wesołych Świąt!



Zdrowych, pogodnych, spokojnych Świąt Bożego Narodzenia spędzonych w rodzinnym gronie życzą Magda i Aga.

poniedziałek
18/12/2017





Pstrąg Ojcowski świątecznie!



Święta zbliżają się wielkimi krokami, dlatego w tym roku będziemy dla Was wędzić w Ojcowie już od najbliższego czwartku 14.12 do soboty 23.12! W środę 20 i sobotę 23 grudnia wracamy na Targ Pietruszkowy gdzie będziemy z surowymi i wędzonymi pstrągami. Szukajcie nas również w DELI 8!
Informacje i rezerwacje – Aga 795282726, Magda 664038672

sobota
11/11/2017





Pstrąg Ojcowski w nowej książce Gosi Molskiej – Polak NieNażarty



Polak NieNażarty to nowa książka Gosi Molskiej – dziennikarki kulinarnej, podróżniczki, reportażystki a przede wszystkim amatorki dobrego jedzenia. Piękna i obszerna publikacja to kawał dobrych opowieści o polskiej kuchni, tradycji i zwyczajach. Tym bardziej nam miło, że Pstrąg Ojcowski znalazł w niej miejsce.PolakNieNażarty_Pstrąg Ojcowski

piątek
01/12/2017





Pstrąg Ojcowski rekomendowany przez Gault&Millau Polska 2018



Pstrąg Ojcowski rekomendowany wśród produktów regionalnych przez prestiżowy Żółty Przewodni Gault&Millau Polska 2018! Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska 2018 to kulinarna mapa naszego kraju. Znajdują się w nim rzetelne informacje o tym, gdzie warto zjeść i kupić regionalne produkty, przetestowane przez ekspertów. Każdego roku kilkunastu wykwalifikowanych, anonimowych inspektorów dokładnie ocenia około tysiąca restauracji. Do przewodnika trafia mniej niż połowa – to miejsca naprawdę godne uwagi.

czwartek
01/01/1970





Jesień w Ojcowie!



Jesienna aura bywa kapryśna dlatego w deszczowe i pochmurne dni nasz ogródek grillowy będzie nieczynny. Wszystkich, którzy planują odwiedzić nas niezależnie od pogody prosimy o kontakt telefoniczny pod numerem: 795282726 lub 664038672. Tymczasem trzymajmy kciuki, że złota Polska jesień jeszcze powróci! 🍁🍂🍃

piątek
11/08/2017





Pstrąg Ojcowski w letniej karcie menu Restauracji Biała Róża w Krakowie



Pstrąg Ojcowski w letniej kracie menu Restauracji Biała Róża w Krakowie zachwyca lekkością, delikatnym smakiem i wyrazistymi dodatkami. Serwowany według propozycji Chefa Łukasza Cichego z kalafiorem, żubrówką i kiszonymi pomidorami stanowi idealną przekąskę na ciepłe wakacyjne dni.

Biała Róża_pstrąg ojcowski_menu
poniedziałek
03/07/2017





Piknik z winami z Jury i Pstrągiem Ojcowskim – relacja



Relacja z pikniku z winami z Jury i Pstrągiem Ojcowskim już na blogu Życie od Kuchni!

szlak-jurajskich-winnic-piknik-inaugurujacy (1)      szlak-jurajskich-winnic-piknik-inaugurujacy (3)           szlak-jurajskich-winnic-piknik-inaugurujacy (2)

 

 

sobota
01/07/2017





Piknik inaugurujący Szlaku Jurajskich Winnic w Pstrągu Ojcowskim



Stowarzyszenie Winiarzy Jury Krakowskiej oraz Pstrąg Ojcowski mają przyjemność zaprosić na piknik inaugurujący otwarcie Szlaku Jurajskich Winnic. Wydarzenie odbędzie się w sobotę 1 lipca na terenie pstrągarni Pstrąg Ojcowski w Ojcowie. Podczas pikniku, w naturalnej scenerii Ojcowskiego Parku Narodowego, będzie można degustować wina z dziewięciu jurajskich winnic w towarzystwie wędzonego lub grillowanego Pstrąga Ojcowskiego. Zachęcamy do zabrania własnych koszy, kocyków i oddawania się urokom piknikowania!

Patronat nad wydarzeniem objęło Stowarzyszenie Kobiety i Wino.

Stowarzyszenie Winiarzy Jury Krakowskiej powstało w 2016 roku i na chwilę obecną zrzesza 19 lokalnych producentów wina. Łagodnie pochylone na południe i zachód stoki, wapienne podłoże i sprzyjający klimat sprawiły, że już od ponad 10 lat powstają na Jurze winnice. Ich właściciele, entuzjaści kultury wina, eksperymentują w poszukiwaniu odpowiednich dla tego regiony odmian winorośli.

W degustacji win z jurajskich będzie można wziąć udział po wykupieniu w dniu imprezy przynajmniej jednego bonu o wartości 10zł na rzecz Stowarzyszenia Winiarzy Jury Krakowskiej.

Więcej informacji na stronie wydarzenia:

https://www.facebook.com/events/1852828738374015/?fref=ts

czwartek
01/01/1970





Pstrąg Ojcowski w nowym programie kulinarnym Kuchnia+



Pstrąg Ojcowski w programie „Widelcem po mapie”! To nowy program Kuchni+ z dwoma charyzmatycznymi prowadzącymi Aleksandrem Baronem, chef Solec44, mistrz kiszonek, jeden z najbardziej ekscentrycznych szefów kuchni w Polsce oraz Damianem Kordasem, najmłodszym MasterChef oraz vloger z tysiącami fanów. Premiera już w najbliższy piątek, 30 czerwca o godz. 22:30 na kanale Kuchnia+

czwartek
01/01/1970





Majowy weekend w Ojcowie!



Zaklinamy pogodę i zapraszamy Was na majowy weekend w Ojcowie! Bez względu na aurę jesteśmy od soboty 29.04 do niedzieli 07.05 w godz. 10-18. Do zobaczenia!

 

czwartek
01/01/1970





Słynny Pstrąg Ojcowski



Najnowszy artykuł Pani Elżbiety Tomczyk-Milczki o Pstrągu Ojcowskim do przeczytania na stronie InfoKrakow24.pl zachęcamy do lektury!

sobota
25/02/2017





Pstrąg Ojcowski na Festiwalu Najedzeni Fest! Ostatki



W ostatnią niedzielę karnawału 26 lutego, już tradycyjnie w Forum Przestrzenie odbyło się kulinarne święto Krakowa – Festiwal Najedzeni Fest! Wśród ponad 80 wspaniale gotujących Wystawców był również Pstrąg Ojcowski. Nasze bułeczki z wędzonym Pstrągiem Ojcowski rozeszły się w błyskawicznym tempie. Frekwencja odwiedzających dopisała a wszystkie pstrągi wypłynęły! Następna edycja Najedzeni Fest! Na cyku już 9 kwietnia.

Najedzeni Fest! Na cyku

środa
22/02/2017





Ważny komunikat!



Szanowni Odbiorcy, Smakosze i Przyjaciele Pstrąga Ojcowskiego!

W związku z pojawieniem się na rynku produktu w postaci pstrąga określanego jako „Pstrąg Ojcowski” lub „Pstrąg z Ojcowa” niebędącego jednocześnie certyfikowanym, chronionym znakiem towarowym produktem pochodzącym z Ojcowa, apelujemy do wszystkich nabywców oraz smakoszy i miłośników Pstrąga Ojcowskiego o weryfikowanie źródeł pochodzenia oferowanych pstrągów oraz rzetelności dostawców!
Będziemy wdzięczni za dzielenie się z nami spostrzeżeniami oraz informacjami mogącymi pomóc w przeciwdziałaniu nieetycznym i sprzecznym z prawem praktyką.
Magda i Aga

środa
25/01/2017





Pstrąg Ojcowski na targach Grüne Woche w Berlinie



Już poraz trzeci Pstrąg Ojcowski miał przyjemność reprezentować Małopolska podczas Międzynarodowych Targów Berlińskich Grüne Woche! Są to największe światowe targi żywności, rolnictwa i ogrodnictwa, promujące zwłaszcza specjalności regionalne, artykuły ekologiczne oraz produkty klasy premium. Podczas 10 dni, targi odwiedza ponad 400tys zwiedzających, którzy mają możliwość poznać smaki z 67 krajów na 1200 stoiskach.

b1 b4 b3

 

piątek
06/01/2017





Zima na stawach pstrągowych w Ojcowie



W Ojcowie piękna, bajkowa i mroźna zima. Stawy hodowlane pokryła gruba tafla lodu. Pstrągi potokowe tworzą zwartą ławicę w jego najgłębszej części. Żeby nie tracić cennej energii, unikają miejsc o silnym nurcie i szukają kryjówek, w których bezpiecznie mogą doczekać roztopów. W tym okresie nie karmimy pstrągów, dbamy przede wszystkim o utrzymywanie stałego przepływu wody i odpowiednie jej natlenienie. Mimo wysokiego mrozu i lodowej pokrywy, zagrożeniem dla naszych złotych rybek, pozostaje bardzo dobrze znana już nam, mieszkanka Ojcowskiego Parku Narodowego – wydra. Głównym pożywieniem tego uroczego zwierzaka są ryby – w przypadku Ojcowa – pstrągi potokowe. Dlatego stawów pilnują Saba i Mela, których czujność i zapach odstraszają drapieżnika.

 

czwartek
01/12/2016





Pstrąg Ojcowski w grudniowym menu Forum Przestrzenie



Pstrąg Ojcowski w nowym, grudniowym menu FORUM Przestrzenie. Kuchnia Forum przygotowała trzy smakowite propozycje z naszą złotą rybką. Fit sałatka z Pstrągiem Ojcowskim jajkiem, pieczonymi ziemniakami oraz sosem estragonowym. Sum afrykański z sosem z Pstrąga Ojcowskiego oraz nasz faworyt, pierwszy raz w historii pizza z Pstrągiem Ojcowskim! Pyszne, zdrowe, naturalne potrawy łączące nowoczesną kuchnię europejską z tradycyjnymi, regionalnymi produktami takimi jak Pstrąg Ojcowski. To lubimy najbardziej!

 

wtorek
09/02/2016





Pstrąg Ojcowski w Browarze Lubicz



Pstrąg Ojcowski wędzony w autorskim menu Restauracyi Browarnej Browar Lubicz. Założony w 1840 roku browar przy ulicy Lubicz 17 w Krakowie po 17 latach od zamknięcia wraca w wielkim stylu. Pięknie odrestaurowane wnętrza zachęcają do napicia się ważonego na miejscu piwa oraz do zakosztowania potraw z produktów tradycyjnych i regionalnych. Zapraszamy do degustacji Pstrąga Ojcowskiego wędzonego, podanego na gorąco z fasolką szparagową i ziemniakami.

Restauracyia Browarna Browar Lubicz – Kraków ul. Lubicz 17

 

 

niedziela
27/11/2016





Najedzeni Fest! Etnicznie



Pstrąg Ojcowski zaprasza na największy i najbardziej różnorodny festiwal kulinarny w Krakowie. Najedzeni Fest! już w najbliższą niedzielę 27 listopada w FORUM Przestrzenie. Będą pstrągi, bajgle z pstrągiem dużo radości, wspaniałych zapachów i etnicznych smaków.

http://pstragojcowski.pl/event/najedzeni-fest-etnicznie/






Pstrąg Ojcowski w sezonie jesiennym



Pstrąg Ojcowski zaprasza na jesienne wędzenie pstrągów w Ojcowie!
Lato dobiegło końca ale amatorów naszych złotych rybek nie brakuje. Dlatego otwieramy w każdy ładny weekend o czym na bieżąco będziemy informować na naszym fanpage.
Trzymamy kciuki, za naszą piękną, słoneczną polską złotą jesień, aby jak najwięcej jej było przed nami! Nic przecież nie smakuje lepiej w otoczeniu urzekającej przyrody jak gorące pstrągi prosto z wędzarni. Tymczasem w naszej hodowli prace idą pełną parą. Lada dzień kończymy przygotowania do tarła i wylęgu narybku Pstrąga Ojcowskiego potokowego i zaczynamy reprodukcję!
W obecnym sezonie jesienno-zimowym Pstrągi Ojcowskie do kupienia będą wyłącznie podczas wędzenia w Ojcowie, okazjonalnie w Deli 8 przy ul. Mazowieckiej 8 i na Targu Pietruszkowym. Jednocześnie informujemy, że nie prowadzimy dystrybucji pstrągów do innych punktów handlowych.

sobota
15/10/2016





Najedzeni Fest



Pstrąg Ojcowski z nieskrywaną przyjemnością zaprasza na festiwal Najedzeni
Fest! Małopolskim Smakiem. Przed nami dwa dni wspaniałych, kulinarnych doznań.
Podczas których tradycyjne, lokalne przysmaki z Małopolska pozwolą się Wam
poznać w niestandardowych smakowych połączeniach. Zaczynamy już jutro w sobotę
15 października o godz. 12.00 w FORUM Przestrzenie.
Festiwalowi patronuje – Marszałek Województwa Małopolskiego
Jacek Krupa
Do zobaczenia w FORUM! 🙂
Szczegółowe informacje dostępne na stronie wydarzenia:
https://www.facebook.com/events/337427499941576/

Następna strona »