logo_ministerstwa-300x300 Pstrąg Ojcowski jest produktem tradycyjnym z Małopolski, zarejestrowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Produkty znajdujące się na ministerialnej liście cechują się wysoką jakością i właściwościami wynikającymi z tradycyjnych metod produkcji, wykorzystywanych od co najmniej 25-lat.
malopolska_enamel Europejska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego powstała w szwedzkiej Skanii i na duńskiej wyspie Bornholm w 1995 roku. Została utworzona, aby promować potrawy regionalne, wzmacniać tożsamość, być platformą współpracy, wymiany wiedzy i doświadczeń między wytwórcami, przetwórcami, restauratorami i sprzedawcami, wspierać rozwój istniejących i nowopowstających podmiotów działających w oparciu o lokalne i regionalne zasoby żywności. Ma również na celu ułatwienie turystom i pozostałym konsumentom dostępu do żywności produkowanej i przetwarzanej na bazie lokalnych i regionalnych surowców w całej Europie.
produkt-lokalny-orange Produkt Lokalny Małopolska jest znakiem identyfikującym projekt Produkt Lokalny Małopolska, a także oznaczeniem certyfikowanych produktów lokalnych, które są wytwarzane w Małopolsce. Znak ten jest potwierdzeniem, że receptura produktu inspirowana jest lokalną historią i dziedzictwem przyrodniczo – kulturowym oraz produkowany jest niemasowo, przy użyciu naturalnych surowców.
logo_malopolska Małopolski Festiwal Smaku to największe wydarzenie kulinarne w regionie organizowane od 12 lat przez Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, promujące małopolskich producentów żywności, produkty i potrawy lokalne, tradycyjne oraz regionalne. Tytuł Małopolski Smak otrzymują produkty nagrodzone lub wyróżnione podczas Festiwalu.