Październik to jeden z najbardziej magicznych miesięcy w Ojcowskim Parku Narodowym. Lasy złocą i się brązowieją dzięki czemu możemy oglądać wspaniały spektakl kolorów. Prawdziwa Polska Złota Jesień.
Przez cały październik zapraszamy codziennie od godz. 11:00 do zmroku czyli do ok. godz. 18:00. Zawsze jednak lepiej zadzwonić i upewnić się czy jesteśmy otwarci ponieważ aura bywa różna.
Do zobaczenia!
Dolina Prądnika nabiera powoli pięknych jesiennych barw a my w oczekiwaniu na złotą polską jesień zapraszamy Was do Ojcowa. Jesteśmy otwarci codziennie.
Do zobaczenia!
Małopolska to piękny i różnorodny Region o czym jako jego dumni mieszkańcy dobrze wiemy! Dlatego też jest nam niezmiernie miło, że mogliśmy znaleść się w spocie promującym Małopolskę.
Zapraszamy do Ojcowa! Jesteśmy czynni codziennie od 11:00 do 20:00.
Link do materiału: https://www.facebook.com/share/r/m3f4V7gb83UJJH1b/
Pierwszy śnieg w Ojcowie!
Zapraszamy do zimowego Ojcowa! Jesteśmy otwarci w każdy weekend od 11 do 17.
Pstrąg Ojcowski jak firma należąca do projektu Made in Małopolska ma przyjemność wziąć udział w panelu dyskusyjnym podczas X Polskiego Kongresu Przedsiębiorczości, który odbędzie się 13 listopada 2023r. w ICE Kraków Congress Centre.
Bo pochodzenie ma znaczenie!
Taka idea przyświeca Małopolsce w realizacji projektu, którego celem jest wsparcie solidnego regionalnego biznesu, ciekawego dizajnu, dobrego smaku, wartościowych inicjatyw oraz miejsc i obiektów szczególnie atrakcyjnych w regionie , a znak „Made in Małopolska” jest potwierdzeniem ich szczególnej wartości
Prawda jest jedna, wina z naszego regionu są wyśmienite, a ich odkrywanie to prawdziwa przygoda! Zapraszamy na dwa (24 i 25.06) dni świetnej zabawy z kieliszkiem wina w tle! Jak co roku przygotowaliśmy moc atrakcji:
Sam udział w Pikniku jest bezpłatny!
Dla osób, które będą chciały wziąć udział w degustacji win mamy wspaniałą ofertę spróbowania wielu wspaniałych win – kieliszkowe tylko 30 zł na rzecz Stowarzyszenia!
Wydarzenia wymagające wcześniejszych zapisów:
Jura w Kieliszku – degustacja komentowana podczas pikniku – oba dni (5 win oraz deski smakołyków z Małopolski) start: 13:00; czas trwania 1.5h.
Wydarzenie towarzyszące: 23 VI 2023; Godz. 19:00; Dzikie Wino na Kleparzu, Rynek Kleparski 20, Kraków
“JURA WINEM PŁYNĄCA”
Degustacja komentowana win z jurajskich winnic oraz produktów lokalnych z Małopolski, którą poprowadzi Bartosz Wilczyński!
*Udział w wydarzeniu jest bezpłatny
*Projekt zrealizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego
*Projekt zrealizowany przy wsparciu finansowym Powiatu Krakowskiego
Szanowni Państwo,
powoli żegnamy już zimę i przygotowujemy się do sezonu wiosennego. Zapraszamy w każdy weekend od 11 do 17. A już od połowy kwietnia otwieramy się dla Was codziennie.
Do zobaczenia w Ojcowie!
Kochani!
Jesienią i zimą zapraszamy Was serdecznie do Ojcowa w każdy weekend niezależnie od pogody w godz. 11-17. W tygodniu otwieramy okazjonalnie dlatego jeżeli planujecie do nas wycieczkę – dzwońcie! 795282726, 664038672
Do zobaczenia!
Magda i Aga
Przełom lata celebrujemy w pięknym stylu! Zapraszamy Was na niezwykłą kolację degustacyjną w pięknej otulinie Parku Narodowego w Gospodarstwie Pstrąga Ojcowskiego.
Kolację przygotuje szef @Adrian Bęben odpowiedzialny min. za Oda Bistro we Wrocławiu, a obecnie związany z projektem Czarcie Łapa w Lublinie. Kto jadł u Adriana wie, że możemy spodziewać się wyjątkowej kolacji!
Motywem przewodnim kolacji będzie oczywiście pstrąg i lokalne, ekologiczne produkty z okolic Ojcowa.
Więcej informacji o Wydarzeniu:
https://www.facebook.com/events/451279083226286
Gotowi na Majówkę!?
My już nie możemy doczekać się majowego słoneczka. Czekamy na Was codziennie od 11-19 z naszymi pstrągami, kieliszkiem lokalnego wina, leżaczkami i masą dobrej energii Do zobaczenia w Ojcowie!
Kochani!
z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych, życzymy dużo radości, spokoju, wytchnienia i czasu spędzonego wspólnie z rodziną. A jeżeli będziecie mieli ochotę na świąteczny spacer to zapraszamy do Ojcowa – jesteśmy czynni przez całe Święta.
Z pozdrowieniami,
Magda i Agnieszka
Szanowni Państwo,
Zimową porą zapraszamy do Ojcowa w każdy weekend od 11 do 16. Przed przyjazdem zawsze warto się z nami skontaktować – 664038672, 795282726.
Do zobaczenia w Ojcowie!
3 projekty, w których partnerem jest Pstrąg Ojcowski znalazły się na liście wybranych projektów KSOW 5/2021 Województwa Małopolskiego!
Miło nam poinformować, że 27 kwietnia 2021 r. Zarząd Województwa Małopolskiego przyjął uchwałę w sprawie przyjęcia listy ocenionych operacji partnerów KSOW zgłoszonych do Jednostki Regionalnej KSOW Województwa Małopolskiego w naborze nr 5/2021 w ramach Planu Operacyjnego KSOW 2020 – 2021 Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 i znalazły się na niej aż 3 projekty Instytutu Rozwoju Obszarów Wiejskich,
w których jesteśmy partnerami.
Pierwszy projekt pn. „EtnoMałopolska – 3 dniowe warsztaty szkoleniowe dla przedstawicielek Kół Gospodyń Wiejskich z Województwa Małopolskiego – pionierek cyfrowej transformacji na wsi.
Głównym celem operacji jest nadrobienie braków oraz zniwelowanie wykluczenia cyfrowego wśród przedstawicieli Kół Gospodyń Wiejskich w Województwie Małopolskim, aby jak najlepiej umieli wykorzystać nowe technologie w służbie kultury
Partnerzy dodatkowi projektu: Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach; Pstrąg Ojcowski, Magdalena Węgiel; P.P.U.H. Tłocznia Maurer, Krzysztof Maurer; Winnica Goja Wiesław Gój.
Drugi projekt pn. Przykłady dobrych praktyk w zakresie regionalnego dziedzictwa kulinarnego – organizacja dwóch wizyt studyjnych: dla obecnych oraz dla potencjalnych członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska w Województwie Warmińsko-Mazurskim.
Operacja ma na celu pogłębienie i wymianę wiedzy pomiędzy uczestnikami wyjazdu
w zakresie innowacyjnych, nowych rozwiązań w przetwórstwie i produkcji żywności
w oparciu o wiedzę przekazywaną przez praktyków z Województwa Warmińsko-Mazurskiego – producentów, przetwórców, sprzedawców sektora rolno-spożywczego. Uczestnicy wizyty studyjnej zapoznają się z przykładami dobrych praktyk z zakresu rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich dla producentów rolnych oraz przedsiębiorców prowadzących różnoraką działalność, a także podmiotów oferujących produkty lokalne, tradycyjne czy świadczących usługi hotelarsko-gastronomiczne.
Partnerzy dodatkowi projektu: Pstrąg Ojcowski, Magdalena Węgiel; P.P.U.H. Tłocznia Maurer, Krzysztof Maurer; „Bacówka u Krzyśka” Krzysztof Łaś; Gawor Produkcja Wędlin Jakość
i Tradycja Szczepan Gawor.
Trzeci projekt pn. Organizacja stoiska dla producentów produktów regionalnych, tradycyjnych, ekologicznych z Województwa Małopolskiego oraz należący do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska podczas Targów Smaki Regionów 2021 w Poznaniu.
Głównym celem organizacji stoiska podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu, na którym wystawcami będą producenci produktów regionalnych, tradycyjnych, ekologicznych oraz należący do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska jest min. prezentacja bardzo bogatej oferty ich produktów na arenie krajowej, pozyskanie nowych świadomych konsumentów, możliwość nawiązania przez producentów z Małopolski nowych relacji biznesowych z sektora HoReCa, okazja do pozyskania informacji na temat potrzeb potencjalnych odbiorców.
Partnerzy dodatkowi projektu: Pstrąg Ojcowski, Magdalena Węgiel; P.P.U.H. Tłocznia Maurer, Krzysztof Maurer; „Bacówka u Krzyśka” Krzysztof Łaś; Gawor Produkcja Wędlin Jakość
i Tradycja Szczepan Gawor; Winnica Goja Wiesław Gój.
Odwiedź portal KSOW: www.ksow.pl
Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich!
w godz. od 11 do ostatniej rybki,
Zapraszamy do Ojcowa! W każdy weekend wędzimy dla Was rybki od 11 do 16.
Pstrąg Ojcowski w kampanii promującej Powszechny Spis Rolny 2020 organizowaną przez Urząd Statystyczny w Krakowie!
Jurajski Piknik Winny już jutro w Ojcowie! Wspólnie ze Stowarzyszenie Winiarzy Jury Krakowskiej po raz piąty mamy przyjemność zaprosić Was na święto wina w Ojcowie.
https://facebook.com/events/s/jurajski-piknik-winny/632882937598328/?ti=icl
To będzie wspaniały weekend z polskim winem i w najlepszych okolicznościach przyrody!
W najbliższą sobotę 16/08 wspólnie z Winnica Dąbrówka zapraszamy Was na Wianki na Winnicy 2020 gdzie w przepięknych okolicznościach przyrody, słowiańskim zwyczajem będziemy puszczać wianki i degustować wspaniałe wina!
Tu link do wydarzenia na Facebooku i dodatkowych informacji:
https://facebook.com/events/s/wianki-na-winnicy-2020/583084239021211/?ti=icl
W niedzielę natomiast zapraszamy wspólnie ze Stowarzyszenie Winiarzy Jury Krakowskiej do przeuroczego zamku w Korzkwi na piknik Jurajskie Winnice na Zamku.
Tu link do wydarzenia na Facebooku i dodatkowych informacji:
https://facebook.com/events/s/jurajskie-winnice-na-zamku-w-k/800574903813876/?ti=icl
KUKBUK Poleca! to wyjątkowy certyfikat jakości doceniający pracę lokalnych producentów, rolników i wytwórców. Mamy zaszczyt być dwukrotnym zdobywcą tej prestiżowej nagrody dlatego ostatnio znaleźliśmy się w artykule Szlak Zwycięzców, w którym kukbukowa ekipa przemierza Polskę odwiedzając laureatów konkursu.
Zachęcamy do lektury:
https://kukbuk.pl/artykuly/szlak-zwyciezcow-czesc-3/…
W artykule oprócz rozmowy z Agnieszka znajdziecie historię naszych z Hummus Amamamusi, których serdecznie pozdrawiamy oraz Alpakino!
Zdjęcia: KUKBUK
Tytuł Rolnik Farmer Roku dla Pstrąg Ojcowski! Wczoraj podczas uroczystej, jubileuszowej Gali XXV Edycji Ogólnopolskiego Konkursu Rolnik Farmer Roku w Hotelu Sheraton w Warszawie z rąk Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Jana Krzysztofa Ardanowskiego otrzymałyśmy pierwsze miejsce w kategorii działy specjalne produkcji rolnej! Do konkursu zgłoszonych zostało 280 gospodarstw tym bardziej jest dla nas zaszczytem znaleźć się w gronie ośmiu laureatów tego zaszczytnego tytułu!
Jak my lubimy takie niedziele! Piękna pogoda, humory dopisują czekamy na Was w Ojcowie i w FORUM Przestrzenie na Najedzeni Fest! Pamiętajcie ilość pstrągów ograniczona!
Pstrąg Ojcowski partnerem polskiej reprezentacji Bocuse d’Or Poland podczas jednych z największych targów gastronomicznych w Europie – Sirha 2019 w Lyonie! Podczas pięciu dni wspaniałych pokazów i spotkań z najlepszymi kucharzami i cukiernikami z całego Świata, godna reprezentacja naszego Kraju w składzie – Adam Chrząstowski Łukasz Konik Tomasz Milewski oraz Michał Soliwoda dodatkowo miała wyjątkową okazję zaprezentować się w strefie specjalnej CHEFS VILLAGE podczas Wielkiego Finału Bocuse d’Or! Jeszcze raz gratulujemy i cieszymy się, że Pstrąg Ojcowski mógł zagościć na salonach europejskich kulinarni!
Więcej informacji o wydarzeniu:
http://newsgastro.pl/…/polacy-wielkiego-finalu-bocuse-dor…/…
Zdjęcia: Dziamski Studio i Paulina Jakubiec
Jutro tłusty czwartek a w niedzielę 3 marca Miasto Kraków PL zaprasza na Krakowskie zapusty! czyli wielkie smażenie chrustu w Krakowie! Już po raz drugi spotykamy się wspólnie w Stara Zajezdnia Kraków by DeSilva by godnie świętować końcówkę karnawału! W programie wiele smakowitych atrakcji. Stoiska lokalnych producentów, warsztaty kulinarne, smażenie chrustu, nadziewanie pączków we wspaniałym towarzystwie znakomitych gości – Robert Makłowicz i Adam Chrząstowski! Do zobaczenia w Starej Zajezdni.
Link do wydarzenia:
https://www.facebook.com/events/358188388108306/
Pstrąg Ojcowski w Parlamencie Europejskim! 7 marca w przeddzień obchodów Międzynarodowego Dnia Kobiet miałyśmy zaszczyt wziąć udział w konferencji pt. „Strong rural Women 4 Strong rural Europe” zorganizowanej przez Copa-Cogeca pod patronatem eurodeputowanych Marijana Petir oraz Gabriela Zoană. Wśród znakomitych Gości swój głos zabrała również Magdalena Węgiel, która mówiła o tym jak ważne jest zwiększenie widoczności roli kobiet wiejskich w Polsce i Europie oraz jak istotny w tym procesie jest udział lokalnych władz. Dziękujemy serdecznie za zaproszenie a Wam Drogie Panie w tym wyjątkowym dniu życzymy wiary w siebie i wytrwałości! Magda i Agnieszka
Pstrąg Ojcowski ma przyjemności przedstawić piękny, wzruszający a przede wszystkim motywujący film – To jest nasza historia/ This is my Story w reżyserii Krystian Artur Bielatowicz zrealizowany przez FILM FICTION Adrian Pawłowski. Dziękujemy Corteva Agriscience Poland za wsparcie i możliwość wzięcia udziału w tym wyjątkowym projekcie pokazującym wspaniałe kobiety #rolniczki z całego Świata!
Premiera filmu miała miejsce 7 marca 2019r. w European Parliament podczas konferencji „Strong rural Women 4 strong rural Europe” zorganizowanej przez Copa-Cogeca z okazji Międzynarodowego Dnia Kobiet.
Dziękujemy również Ogilvy Poland za całą koordynacje projektu oraz Bottiglieria 1881 za gościnność.
Pstrąg Ojcowski podczas wyjątkowego wydarzenia kulinarnego Kucharze – nasza historia! 11 kwietnia na zaproszenie Polish Chef w gościnnych progach Herbarium Hotel & SPA mieliśmy przyjemność uczestniczyć w uroczystej kolacji degustacyjnej przygotowanej przez kilkunastu młodych, zdolnych szefów kuchni z całej Polski jak i z Europy. W znakomitym, 10-daniowym, findingowym wydaniu polskiej kuchni w jednej z pozycji znalazł się również nasz pstrąg potokowy, przygotowany przez Dawid Klimaniec.
Cały dochód z kolacji jak i z licytacji, która miała miejsce tego wieczoru zostanie przekazany na wyposażenie Sali Doświadczania Świata w klinice onkologicznej Przylądek Nadziei.
Wielkie podziękowania dla Dariusz Antończyk -inicjatora i pomysłodawcy idei Polish Chef! Darku wielkie brava za to co robisz
Kochani! Nie ma złej pogody jest tylko złe nastawienie! A że u nas nastroje tylko radosne dlatego zapraszamy Was dziś na otwarcie sezonu Art & Food Bazar oraz do Ojcowa!
Cześć Warszawa! Już w najbliższy weekend 11-12 maja widzimy się w ogrodach Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie gdzie odbędzie się niezwykły piknik – Taste Masters 2019 organizowany przez Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska! 50 szefów kuchni i 50 wyjątkowych dań a wśród nich Pstrąg Ojcowski! Chefowie Miłosz Kowalski z Halicka Eatery&Bar i Grzegorz Fic z Albertina Restaurant & Wine przygotują dla Was znakomite dania z udziałem naszych złotych rybek z Ojcowa! Do zobaczenia w Warszawie✨
Informacje o wydarzeniu:
https://www.facebook.com/events/2033694020081687/?ti=icl
Małopolskie Wina na Pietruszce. Kochani, już w najbliższą sobotę 8 czerwca mamy przyjemność zaprosić na specjalną, winną edycję Targ Pietruszkowy Od samego rana wspólnie z winiarzami z Winnica Wieliczka Winnica Słońce i Wiatr Winnica KRESY będziemy zachęcać Was do degustowania lokalnego, małopolskiego wina! Będą również nasze złote rybki oraz Projekt Wytrawny, który zadba o dobre, zdrowe przekąski. Do zobaczenia na Pietruszce!
Informacje o wydarzeniu:
https://www.facebook.com/events/306017720339405/
Najsmaczniejszy festiwal kulinarny w Krakowie! Cieszymy się piękną pogodą, spędzamy czas z przyjaciółmi, jemy pyszności, pijemy dobre wino czyli Najedzeni Fest w pełnej klasie! Zapraszamy do 18 lub ostatniej bułeczki
Jurajski Piknik Winny w Ojcowie już w najbliższą sobotę 15 czerwca! Wspólnie ze Stowarzyszenie Winiarzy Jury Krakowskiej już po raz czwarty zapraszamy Was na święto wina w Ojcowie. Podczas pikniku będziecie mogli Państwo degustować naturalne wina od lokalnych producentów a także co istotne porozmawiać bezpośrednio z hodowcami o wyzwaniach jakie stawia ekologiczna uprawa winorośli. Jako rolniczki zależy nam również na przywracaniu rolniczego charakteru powiatu krakowskiego dlatego będziemy gorąco namawiać do zakładania upraw winorośli czy hodowli pstrągów.
Chcielibyśmy również podziękować Starostwu Powiatowemu w Krakowie a w szczególności Staroście Wojciech Pałka oraz Wydziałowi Ochrony Środowiska, Rolnictwa i Leśnictwa za promowanie rolnictwa a w tym ekologicznej uprawy winorośli.
Do zobaczenia w Ojcowie!
Link do wydarzenia:
https://www.facebook.com/events/2360303970679220/
Wspominamy sobotni Piknik Krakowski w Parku Bednarskiego z udziałem naszego Pstrąga Ojcowskiego w osobie Agnieszka i najlepszych produktów od lokalnych producentów z Targ Pietruszkowy!
Dziękujemy, że byliście z nami.
A o tym dlaczego warto wybierać i gdzie kupić produkty od małopolskich rolników możecie wysłuchać w audycji Mai Dutkiewicz – Przystanek Kulinarny w Radio Kraków!
Organizatorem Pikniku Krakowskiego są: Krakowskie Biuro Festiwalowe, Zarząd Zieleni Miejskiej w Krakowie, Kraków PL
Pstrąg Ojcowski w kulinarnym przewodniku Facebooka! To pierwszy tego rodzaju projekt w Polsce, gdzie krakowskie społeczności kulinarne rekomendują ciekawe miejsca do zjedzenia i spędzenia wolnego czasu.
Projekt powstał przy współpracy zespołu Facebooka z Kraków PL w ramach Kulinarny Kraków – Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej 2019.
Przewodnik opracowała dziennikarka Manda Wojcik przy współpracy z krakowskimi społecznościami kulinarnymi, blogerami i miłośnikami dobrego jedzenia.
Premiera przewodnika odbyła się w Café Manggha podczas śniadania prasowego, na którym wspaniałe jedzenie przygotowali: Modern Catering, Hummus Amamamusi, Galeria Tortów Artystycznych, Zaczyn, Handelek i Ka udon bar.
Pstrąg Ojcowski odznaczony! Wczoraj podczas uroczystej gali otwarcia XXVIII Krajowej Wystawy Rolniczej oraz XX Dni Europejskiej Kultury Ludowej na Jasnej Górze otrzymałyśmy Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Jana Krzysztofa Ardanowskiego. Było to dla nas wzruszające wydarzenie, nie tylko ze względu na samą nagrodę i rangę konkursu ale symbolikę i znaczenie miejsca w którym miałyśmy zaszczyt odbierać wyróżnienie.
Wczoraj po raz trzeci mieliśmy zaszczyt reprezentować małopolskie smaki podczas Forum Ekonomiczne / Economic Forum w Krynicy Zdrój! Bo o tym, że Małopolska smakuje doskonale trzeba mówić jak najwiecej – mamy ponad 200 produktów tradycyjnych i 12 regionalnych, zarejestrowanych przez MRiRW. W tym roku na gości odwiedzających pawilon Małopolski czekały pyszne kanapeczki z musem z wędzonego pstrąga podane na chlebie z Liszek przygotowane przez Modern Catering.
Kochani, zostały jeszcze wolne miejsca na wyjątkowe wydarzenie kulinarne w którym mamy przyjemność brać udział! W najbliższą sobotę 14.09, Projekt Wytrawny zaprasza na wytrawną kolację degustacyjną wzbogaconą o wycieczkę do naszych sąsiadów Ekomiody i Pasieka Morawskich oraz Winnica Goja! Polecamy gorąco!
Przez cały weekend wspólnie z Małopolska zapraszamy do naszego zalipańskiego pawilonu podczas Dożynek Prezydenckich w Spale. Piękna tradycja zapoczątkowana w 1927 roku przez Prezydenta Ignacego Mościckiego na cześć zwieńczenia pracy rolników po żniwach.
To było piękne pożegnanie lata wspólnie
z Juromania! Dziękujemy, że byliście z nami. Święto Orlich Gniazd już za rok a my dziękujemy ślicznie osobą zaangażowanym w przygotowanie projektu a przed wszystkim naszej Pani Przewodnik OPN Anna Dąbek, która przed cały weekend informowała Was o wszystkich atrakcjach z jakich możecie skorzystać na Jurze oraz Pani Wandzie, która prowadziła warsztaty plastyczne dla najmłodszych!
Zasmakuj Regionu – to wyjątkowa kolacja degustacyjna na którą mamy przyjemność Państwa zaprosić w imieniu Restauracja Four w Krakowie. Tradycyjne produkty od lokalnych producentów w findingowym wydaniu to tylko przedsmak tego co czeka na Was 4 października. Nasze złote rybki również tam będą. Polecamy gorąco! Do zobaczenia.
Informację o wydarzeniu:
https://www.facebook.com/events/730743594055439/
Współpraca z wybitnymi chefami kuchni, którzy w swojej pracy szczególną wagę zwracają na jakość, pochodzenie oraz sezonowość produktów jest dla nas nie tylko prawdziwą przyjemnością ale również daje nam możliwość podnoszenia świadomości na temat dobrych produktów od lokalnych producentów.
Jednym z takich osób jest właśnie – Marcin Filipkiewicz chef kuchni Relais & Châteaux Hotel Copernicus w Krakowie, który wprost z naszych stawów zaprasza na wyjątkową kolację Food for Change w ramach Slow Food Relais & Châteaux. Podczas wydarzenia Marcinowi, towarzyszyć będą chefowie kuchni z Biały Królik Restaurant z Gdyni. Zapraszamy serdecznie już w najbliższą sobotę 5 października!
Informacje o wydarzeniu: Relais & Châteaux Hotel Copernicus
Ostatnio na stawach mieliśmy przyjemność gościć Pana Wojciech Modest Amaro, który odwiedził nas przy okazji nagrywania materiału promującego nową restaurację Chefa – HEART by AMARO w Zakopanem!
Gratulujemy i życzymy powodzenia
Magda i Agnieszka
Link do filmu:
https://www.heartbyamaro.pl/heart-by-amaro
Pstrąg Ojcowski w najnowszym magazynie AIRGATE Krakow Airport! Cieszymy się, że możemy promować nasz region oraz jak zawsze zachęcamy do podróży 🗺
Link do magazynu:
http://krakowairport.pl/-multimedia/airgate-5-2019/
Pstrag Ojcowski w Krakowskiej Strefie Slow Food podczas Targi Horeca! Mamy przyjemność promować Kulinarny Kraków – Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej 2019 jako produkt tradycyjny z Małopolski
Pstrąg Ojcowski w premierowym odcinku nowego programu Kulinarna Małopolska już dziś o 19:05 na antenie TVP3 Kraków Zapraszamy przed odbiorniki. A na tych, którzy nasz piękny Ojców chcieli by zobaczyć na żywo, czekamy przez cały weekend od 11 do 16. Do zobaczenia!
https://www.facebook.com/tvp3krakow/videos/554800305304006/
Agnieszka Sendor Pstrąg Ojcowski Ambasadorem ds. Innowacji w Rolnictwie! Wczoraj w Brukseli otrzymaliśmy honorowy tytuł European Rural Innovation Ambassador w ramach europejskiego projektu Horizon 2020 LIAISON. Spośród 200 kandydatów z całej Europy, wybrano 15 najlepszych w tym nam przypadł zaszczyt reprezentacji naszego kraju 🇵🇱 Cieszymy się ogromnie i dziękujemy za wyróżnienie!
Informacje o projekcie:
Pstrąg Ojcowski wyróżniony! Podczas oficjalnego podsumowania działań związanych z przyznaniem dla naszego miasta tytułu – Kulinarny Kraków – Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej 2019 otrzymaliśmy od Prezydenta Miasta Krakowa Pana Prof. Jacka Majchrowskiego podziękowania za współpracę przy projekcie. Dziękujemy pięknie i jesteśmy dumni, że wspólnie możemy pracować nad budowaniem marki Krakowa jako destynacji kulinarnej.
Magda i Agnieszka czyli dziewczyny od pstrągów nominowane do tytułu OSOBOWOŚĆ ROKU 2019 w kategorii BIZNES! Nominację otrzymałyśmy od Kapituły Redakcji Gazeta Krakowskaj i Dziennika Polskiego – dziękujemy pięknie za wyróżnienie!
Więcej o plebiscycie na stronie:
https://gazetakrakowska.pl/…/magdalena-wegiel-i-agnieszka-…/
Gramy dla WOŚP! W tym roku z inicjatywy Have a Bite Kraków wspólnie z krakowską gastronomią w ramach 28 Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy połączyliśmy siły i zapraszamy na aukcje Allegro gdzie można wylicytować przepyszne propozycje od naszych znajomych z branży!
My, w ramach licytacji zapraszamy cztery osoby do Ojcowa na pstrągi wraz z degustacją win z lokalnych winnic na Jurze oraz oprowadzaniem po naszym gospodarstwie!
Jeszcze gorące! Pierwsze kadry z materiału filmowego, promującego Polskę i nasz projekt w ramach tytułu – Rural Innovation Ambassadors, który Agnieszka miała zaszczyt odebrać ostatniej jesieni w Brukseli. Cieszymy się ogromnie i jesteśmy dumne, że możemy reprezentować nasz kraj na arenie międzynarodowej.
Kawior, brylanty i wspaniały anturaż Opus Lounge Bar – tak świętowaliśmy zakończenie tarła naszego pstrąga potokowego! Już po raz drugi, wspólnie z krakowskim butikiem Syncret celebrowaliśmy ten ważny dla nas w roku moment. Tegoroczną edycję mieliśmy przyjemność organizować w niezwykłych wnętrzach Bachleda Luxury Hotel Krakow MGallery by Sofitel przy Placu Kossaka. Cóż to był za wieczór – dziękujemy!
Fot. Michał Ziębowicz fotografia
Cieszymy się gdy dzięki naszej pracy możemy pomagać innym! Mały Wojownik – Kacperek Ryło to dla niego wspólnie gotujemy. Zapraszamy do wzięcia udziału w wyjątkowych kolacjach w szczytnym celu.
Informacje o wydarzeniu:
https://facebook.com/
Bo pochodzenie ma znaczenie! Wiemy to my i wie to doskonale Tomasz Jakubiak Jakubiak Cooking. A jak Tomek odnalazł się w roli hodowcy pstrągów dowiecie się już dziś na antenie TVN Style o godz. 17:25🎬
Program dostępny jest również online:
https://player.pl/…/sztuka-miesa-od…/odcinek-2,S03E02,165221
Pstrąg Ojcowski oficjalnym partnerem XXI Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych organizowanego przez Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie! Jesteśmy dumni, że dzięki naszej pracy możemy angażować się w kształcenie i edukację adeptów sztuki kulinarnej, którzy w przyszłości mamy nadzieję będą wyznaczać nowe trendy w gastronomii. Wychodzimy z założenia, że dobry produkt potrzebuje dobrego szefa kuchni jakiego świetnym przykładem jest Marcin Filipkiewicz, który w tym roku, podczas konkursu poprowadzi warsztaty kulinarne dla uczniów związane z tematyką pochodzenia i świadomego wykorzystania ryb w kuchni.
Wspólnie z Chefem Relais & Châteaux Hotel Copernicus, Agnieszka z Pstrąga Ojcowskiego będzie mieć przyjemność obradować w pracach Jury Konkursu.
Dzięki wspaniałej akcji Przemek Greniewicz wraz z naszymi przyjaciółmi i znajomymi – Żywicielami ze świata krakowskiej gastronomii każdego dnia przekazywane są posiłki dla lekarzy ze Szpital Specjalistyczny im. Stefana Żeromskiego.
Chociaż w ten sposób możemy pomóc tym, którzy każdego dnia ryzykują tak wiele w walce o nasze zdrowie i życie.
DZIĘKUJEMY.
Zarybianie rzeki Krzeszówki pstrągiem potokowym z Ojcowa! Dzięki wsparciu Powiat Krakowski przy współpracy z Okręg PZW Kraków i Straży Rybackiej mieliśmy przyjemność przeprowadzić pilotażowy projekt zarybiania naszym pstrągiem potokowym rzeki Krzeszówki. Jest to dla nas bardzo ważna i wyjątkowa chwila. Dbanie o ekologię a co za tym idzie przywracanie bioróżnorodności w polskich rzekach jest jednym z najważniejszych idei jakie przyświecają prowadzonej przez nas działalności.
Dlatego jeszcze raz dziękujemy Starostwu Powiatowemu w Krakowie i Staroście Wojciech Pałka za wsparcie i pomoc w realizacji projektu.
Dziękujemy również za nieocenione wsparcie Grupa Terenowa Społecznej Straży Rybackiej Krzeszowice a w tym Wojtek Feliksiak, która dzielnie stoi na straży naszych powiatowych rzek chroniąc je przed kłusownikami i innymi zagrożeniami.
Więcej w artykule: [KLIK]
Pierwsza w Ojcowie, kolacja Fine Dining w plenerze vol. 2 za nami! Cóż to był za wieczór!
Wspaniałe krakowskie restauracje Albertina Restaurant & Wine oraz Trzy Rybki wspólnie wprost nad stawem w Ojcowie przygotowały wieczór pełen wyśmienitych kulinarnych wrażeń!
Szefowie kuchni – Grzegorz Fic i Krzysztof Żurek wraz z całym zespołem jak zawsze spisali się na medal. Do tego niezastąpiony Promotor Kulinarny Bartosz Wilczyński i sommelier Albertina Restaurant & Wine – Jakub Filipek zadbali o cudowną atmosferę oraz najlepszą selekcję Jurajskich Win. Nad wszystkim czuwał Artur Bień bez którego zaangażowania wydarzenie by się nie odbyło.
Dziękujemy i nie możemy doczekać się kolejnej edycji!
Magda i Agnieszka
Zdjęcia Batat Studio
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
2 projekty, w których partnerem jest Pstrąg Ojcowski znalazły się na liście wybranych projektów KSOW 4/2020 Województwa Małopolskiego!
Miło nam poinformować, że 7 maja 2020 r. Zarząd Województwa Małopolskiego przyjął uchwałę w sprawie przyjęcia listy ocenionych operacji partnerów KSOW zgłoszonych do Jednostki Regionalnej KSOW Województwa Małopolskiego w naborze nr 4/2020 w ramach Planu Operacyjnego KSOW 2020 – 2021 Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 i znalazły się na niej aż 2 projekty Instytutu Rozwoju Obszarów Wiejskich,
w których jesteśmy partnerami.
Pierwszy projekt pt. „Przykłady dobrych praktyk w zakresie regionalnego dziedzictwa kulinarnego – organizacja dwóch wizyt studyjnych: dla obecnych oraz dla potencjalnych członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska w Województwie Opolskim” skierowany jest do producentów produktów regionalnych i tradycyjnych z Małopolski.
Zorganizowane zostaną dwa wyjazdy – każdy dla 25 osób.
Grupa docelowa: członkowie i kandydaci Sieci Dziedzictwo Kulinarne Małopolska – producenci surowców żywnościowych, przetwórcy artykułów rolno – spożywczych, właściciele obiektów gastronomicznych, hotelarskich świadczących usługi gastronomiczne, sprzedawcy artykułów rolno-spożywczych.
Partnerzy dodatkowi projektu: Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział
w Krakowie; P.P.U.H. Tłocznia Maurer, Krzysztof Maurer; Pstrąg Ojcowski, Magdalena Węgiel.
Drugi projekt pt. „EtnoMałopolska – 3 dniowe warsztaty szkoleniowe dla przedstawicielek Kół Gospodyń Wiejskich z Województwa Małopolskiego – strażniczek dziedzictwa kulturowego regionu” ma na celu uświadomienie regionalne – budowanie rozwoju regionalnego opartego na lokalnym dziedzictwie i na własnej tożsamości. Osiągnięte to zostanie m.in. poprzez przybliżenie uczestniczkom tzw. współczesnej filozofii dziedzictwa, według której rozumiane jest ono jako celowa i świadoma obecność przeszłości
w teraźniejszości – a dokładniej obecność odziedziczonego z przeszłości, posiadającego szczególną wartość, zbioru zasobów materialnych i niematerialnych oraz realizowanych na jego bazie praktyk kulturowych danej społeczności.
Partnerzy dodatkowi projektu: Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział
w Krakowie ,Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach; Pstrąg Ojcowski, Magdalena Węgiel.
Odwiedź portal KSOW: www.ksow.pl
Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich!
Pstrąg Ojcowski w Parlamencie Europejskim! 7 marca w przeddzień obchodów Międzynarodowego Dnia Kobiet miałyśmy zaszczyt wziąć udział w konferencji pt. „Strong rural Women 4 Strong rural Europe” zorganizowanej przez Copa-Cogeca pod patronatem eurodeputowanych Marijana Petir oraz Gabriela Zoană. Wśród znakomitych Gości swój głos zabrała również Magdalena Węgiel, która mówiła o tym jak ważne jest zwiększenie widoczności roli kobiet wiejskich w Polsce i Europie oraz jak istotny w tym procesie jest udział lokalnych władz. Dziękujemy serdecznie za zaproszenie a Wam Drogie Panie w tym wyjątkowym dniu życzymy wiary w siebie i wytrwałości! Magda i Agnieszka
#Equality4womenInAg #dziewczynyodpstragow #pstragojcowski
Tytuł Rolnik Farmer Roku dla Pstrąg Ojcowski! 8 lutego podczas uroczystej, jubileuszowej Gali XXV Edycji Ogólnopolskiego Konkursu Rolnik Farmer Roku w Hotelu Sheraton w Warszawie z rąk Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Jana Krzysztofa Ardanowskiego otrzymałyśmy pierwsze miejsce w kategorii działy specjalne produkcji rolnej! Do konkursu zgłoszonych zostało 280 gospodarstw tym bardziej jest dla nas zaszczytem znaleźć się w gronie ośmiu laureatów tego zaszczytnego tytułu! Dziękujemy uprzejmie Krajowemu Ośrodkowi Wsparcia Rolnictwa za nominację do nagrody.
Informacje o wydarzeniu:
http://www.kowr.gov.pl/biuro-prasowe/aktualnosci/zlote-jablka-rozdano-po-raz-25
Zimą zapraszamy Państwa do Ojcowa na gorące pstrągi prosto z wędzarni w weekendy od godz. 11-17. Otwarcie naszego ogródka grillowego uzależnione jest od pogody dlatego zachęcamy do sprawdzania naszego fanpage na Facebook gdzie podane są aktualne informacje oraz do kontaktu telefonicznego. Do zobaczenia w Ojcowie!
Święta już za niecały tydzień dlatego otwieramy się dla Was i zapraszamy do Ojcowa po surowe i wędzone pstrągi od środy 19.12 do niedzieli 23.12 w godz. 10-15!
W Krakowie nasze pstrągi będą dostępne tylko na Targ Pietruszkowy w sobotę 22.12 od godz. 8! W tym roku nie przyjmujemy rezerwacji dlatego decydować będzie kolejność zgłoszeń
Jeżeli macie pytanie prosimy o kontakt 795282726 Aga, 664038672 Magda!♥
15 października 2018 r. w Brukseli odbyła się piąta edycja ceremonii wręczenia nagród najbardziej innowacyjnym rolniczkom Women Innovation Award for Woman Farmer. Nagrody i wyróżnienia przyznawane są przez Copa- Cogeca przy wsparciu prezydencji austriackiej, DG Agri oraz AnimalhealthEurope. Konkurs wygrała Magdalena Węgiel!
Kobiety zarządzają obecnie 30% europejskich gospodarstw rolnych. Zaangażowanie kobiet w sektorze rolniczym owocuje innowacyjnymi projektami oraz przedsięwzięciami, które okazują się kluczowe dla dynamicznego rozwoju społeczności wiejskich. 35 projektów wypromowanych przez „Nagrodę za innowacje dla rolniczek 2018” jest dowodem tejże innowacyjności w całej UE.
Z 35 kwalifikujących się kandydatur, 5 najbardziej innowacyjnych zostało zaprezentowanych podczas ceremonii rozdania nagród, zorganizowanej pod patronatem p. Maurizia Reale oraz posła do PE p. Czesława Siekierskiego (przewodniczącego COMAGRI). Konkurs wygrała zgłoszona przez Krajową Radę Izb Rolniczych – Pani Magdalena Węgiel projektem z zakresu akwakultury, pt. „Pstrąg Ojcowski”, przywracającym hodowlę pstrąga potokowego w Ojcowskim Parku Narodowym.
Złote jajo KUKBUK Poleca dla Pstrąg Ojcowski! W miniony piątek 25 maja, podczas uroczystej gali KUKBUK Poleca, już po raz drugi otrzymaliśmy złote jajo – symbol uczciwego produktu. Wyróżnienie zostało przyznane w ramach specjalnej kategorii Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa i projektu Polska smakuje!
Z blisko 700 nadesłanych do redakcji KUKBUK-a produktów od prawie 200 lokalnych producentów, rzemieślników, właścicieli gospodarstw agroturystycznych, jury w składzie: Daria Pawlewska, Oliwia Gede-Niewiadomska, Agnieszka Saternus, Grzegorz Łapanowski, Piotr Więcławski „Vienio”, Agata Kiedrowicz, David Gaboriaud, Ania i Ula Bieluń oraz Jan Wdowiak, wyłoniło 24 najlepszych, którym wręczono statuetki.
Pstrąg Ojcowski podczas Terroir Warsaw International Forum – międzynarodowego forum gastronomicznego, które odbyło się w Warszawie w dniach 27-28 maja. Zwieńczeniem Terroir Warsaw była uroczysta kolacja przygotowana przez pary polskich i zagranicznych szefów kuchni. Do współpracy zaproszono najlepszych szefów kuchni w Polsce, takich jak Wojciech Modest Amaro( Atelier Amaro), Maciej Nowicki( Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie) czy Robert Trzópek (Bez Gwiazdek).
Szefowie Adrian Klonowski (Pädaste Manor, Estonia) oraz Nicolai Ellitsgaard Pedersen ( Under, Norwegia) przygotowali marynowanego Pstrąga Ojcowskiego z selerem i kwiatami szczypiorku.
Kolacja odbyła się w nowo powstałej Restauracja ZONI, w której szefem kuchni został Aleksander Baron.
Terroir Hospitality to branżowe spotkanie, które od 12 lat odbywa się w Toronto, gromadząc najlepszych na świecie szefów kuchni, restauratorów, producentów żywności, znanych dziennikarzy kulinarnych.
Zimowa aura nie przeszkodziła turystom smakować lokalnych produktów podczas Festiwalu Małopolski Smak w Zakopanem. My już nie możemy doczekać się kolejnej edycji festiwalu a Państwa zachęcamy do obejrzenia relacji z wydarzenia.
https://www.malopolska.pl/aktualnosci/promocja/malopolski-festiwal-smaku-rozgrzewa-zakopane
Miło nam poinformować, że okazałe stado tarlaków, naszych pstrągów potokowych w ramach zarybień trafiło do jednej z rzek w regionie. Cieszymy się tym bardziej, że pstrągi po podróży mają się dobrze i szybko zaaklimatyzowały się w naturalnym środowisku!
Pstrąg Ojcowski z dumą reprezentował Małopolskie smaki podczas uroczystej gali zamknięcia XIII Światowych Zimowych Igrzysk Polonijnych w Krynicy Zdrój. Stoisko podczas uroczystości zostało zorganizowane w ramach akcji Polska Smakuje przy współpracy z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa.
Pstrąg Ojcowski zaprasza na najsmaczniejszy festiwal kulinarny w Krakowie – Najedzeni Fest! który odbędzie się w najbliższą niedzielę 4 lutego w kompleksie Tytano przy Dolnych Młynów 10. Podczas ostatkowej edycji wydarzenia, będzie można zjeść nasze festiwalowe bułeczki z wędzonym Pstrągiem Ojcowskim oraz wiele innych smakołyków.
Szczegółowe informację o Festiwalu:
https://www.facebook.com/events/821789811325268/
Smacznie zapraszamy! 🙂
Zdrowych, pogodnych, spokojnych Świąt Bożego Narodzenia spędzonych w rodzinnym gronie życzą Magda i Aga.
Święta zbliżają się wielkimi krokami, dlatego w tym roku będziemy dla Was wędzić w Ojcowie już od najbliższego czwartku 14.12 do soboty 23.12! W środę 20 i sobotę 23 grudnia wracamy na Targ Pietruszkowy gdzie będziemy z surowymi i wędzonymi pstrągami. Szukajcie nas również w DELI 8!
Informacje i rezerwacje – Aga 795282726, Magda 664038672
Polak NieNażarty to nowa książka Gosi Molskiej – dziennikarki kulinarnej, podróżniczki, reportażystki a przede wszystkim amatorki dobrego jedzenia. Piękna i obszerna publikacja to kawał dobrych opowieści o polskiej kuchni, tradycji i zwyczajach. Tym bardziej nam miło, że Pstrąg Ojcowski znalazł w niej miejsce.
Pstrąg Ojcowski rekomendowany wśród produktów regionalnych przez prestiżowy Żółty Przewodni Gault&Millau Polska 2018! Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska 2018 to kulinarna mapa naszego kraju. Znajdują się w nim rzetelne informacje o tym, gdzie warto zjeść i kupić regionalne produkty, przetestowane przez ekspertów. Każdego roku kilkunastu wykwalifikowanych, anonimowych inspektorów dokładnie ocenia około tysiąca restauracji. Do przewodnika trafia mniej niż połowa – to miejsca naprawdę godne uwagi.
Jesienna aura bywa kapryśna dlatego w deszczowe i pochmurne dni nasz ogródek grillowy będzie nieczynny. Wszystkich, którzy planują odwiedzić nas niezależnie od pogody prosimy o kontakt telefoniczny pod numerem: 795282726 lub 664038672. Tymczasem trzymajmy kciuki, że złota Polska jesień jeszcze powróci! 🍁🍂🍃
Pstrąg Ojcowski w letniej kracie menu Restauracji Biała Róża w Krakowie zachwyca lekkością, delikatnym smakiem i wyrazistymi dodatkami. Serwowany według propozycji Chefa Łukasza Cichego z kalafiorem, żubrówką i kiszonymi pomidorami stanowi idealną przekąskę na ciepłe wakacyjne dni.
Stowarzyszenie Winiarzy Jury Krakowskiej oraz Pstrąg Ojcowski mają przyjemność zaprosić na piknik inaugurujący otwarcie Szlaku Jurajskich Winnic. Wydarzenie odbędzie się w sobotę 1 lipca na terenie pstrągarni Pstrąg Ojcowski w Ojcowie. Podczas pikniku, w naturalnej scenerii Ojcowskiego Parku Narodowego, będzie można degustować wina z dziewięciu jurajskich winnic w towarzystwie wędzonego lub grillowanego Pstrąga Ojcowskiego. Zachęcamy do zabrania własnych koszy, kocyków i oddawania się urokom piknikowania!
Patronat nad wydarzeniem objęło Stowarzyszenie Kobiety i Wino.
Stowarzyszenie Winiarzy Jury Krakowskiej powstało w 2016 roku i na chwilę obecną zrzesza 19 lokalnych producentów wina. Łagodnie pochylone na południe i zachód stoki, wapienne podłoże i sprzyjający klimat sprawiły, że już od ponad 10 lat powstają na Jurze winnice. Ich właściciele, entuzjaści kultury wina, eksperymentują w poszukiwaniu odpowiednich dla tego regiony odmian winorośli.
W degustacji win z jurajskich będzie można wziąć udział po wykupieniu w dniu imprezy przynajmniej jednego bonu o wartości 10zł na rzecz Stowarzyszenia Winiarzy Jury Krakowskiej.
Więcej informacji na stronie wydarzenia:
https://www.facebook.com/events/1852828738374015/?fref=ts
Pstrąg Ojcowski w programie „Widelcem po mapie”! To nowy program Kuchni+ z dwoma charyzmatycznymi prowadzącymi Aleksandrem Baronem, chef Solec44, mistrz kiszonek, jeden z najbardziej ekscentrycznych szefów kuchni w Polsce oraz Damianem Kordasem, najmłodszym MasterChef oraz vloger z tysiącami fanów. Premiera już w najbliższy piątek, 30 czerwca o godz. 22:30 na kanale Kuchnia+
Zaklinamy pogodę i zapraszamy Was na majowy weekend w Ojcowie! Bez względu na aurę jesteśmy od soboty 29.04 do niedzieli 07.05 w godz. 10-18. Do zobaczenia!
Najnowszy artykuł Pani Elżbiety Tomczyk-Milczki o Pstrągu Ojcowskim do przeczytania na stronie InfoKrakow24.pl zachęcamy do lektury!
W ostatnią niedzielę karnawału 26 lutego, już tradycyjnie w Forum Przestrzenie odbyło się kulinarne święto Krakowa – Festiwal Najedzeni Fest! Wśród ponad 80 wspaniale gotujących Wystawców był również Pstrąg Ojcowski. Nasze bułeczki z wędzonym Pstrągiem Ojcowski rozeszły się w błyskawicznym tempie. Frekwencja odwiedzających dopisała a wszystkie pstrągi wypłynęły! Następna edycja Najedzeni Fest! Na cyku już 9 kwietnia.
http://najedzenifest.pl/kalendarz/najedzeni-fest-na-cyku/
Szanowni Odbiorcy, Smakosze i Przyjaciele Pstrąga Ojcowskiego!
W związku z pojawieniem się na rynku produktu w postaci pstrąga określanego jako „Pstrąg Ojcowski” lub „Pstrąg z Ojcowa” niebędącego jednocześnie certyfikowanym, chronionym znakiem towarowym produktem pochodzącym z Ojcowa, apelujemy do wszystkich nabywców oraz smakoszy i miłośników Pstrąga Ojcowskiego o weryfikowanie źródeł pochodzenia oferowanych pstrągów oraz rzetelności dostawców!
Będziemy wdzięczni za dzielenie się z nami spostrzeżeniami oraz informacjami mogącymi pomóc w przeciwdziałaniu nieetycznym i sprzecznym z prawem praktyką.
Magda i Aga
Już poraz trzeci Pstrąg Ojcowski miał przyjemność reprezentować Małopolska podczas Międzynarodowych Targów Berlińskich Grüne Woche! Są to największe światowe targi żywności, rolnictwa i ogrodnictwa, promujące zwłaszcza specjalności regionalne, artykuły ekologiczne oraz produkty klasy premium. Podczas 10 dni, targi odwiedza ponad 400tys zwiedzających, którzy mają możliwość poznać smaki z 67 krajów na 1200 stoiskach.
W Ojcowie piękna, bajkowa i mroźna zima. Stawy hodowlane pokryła gruba tafla lodu. Pstrągi potokowe tworzą zwartą ławicę w jego najgłębszej części. Żeby nie tracić cennej energii, unikają miejsc o silnym nurcie i szukają kryjówek, w których bezpiecznie mogą doczekać roztopów. W tym okresie nie karmimy pstrągów, dbamy przede wszystkim o utrzymywanie stałego przepływu wody i odpowiednie jej natlenienie. Mimo wysokiego mrozu i lodowej pokrywy, zagrożeniem dla naszych złotych rybek, pozostaje bardzo dobrze znana już nam, mieszkanka Ojcowskiego Parku Narodowego – wydra. Głównym pożywieniem tego uroczego zwierzaka są ryby – w przypadku Ojcowa – pstrągi potokowe. Dlatego stawów pilnują Saba i Mela, których czujność i zapach odstraszają drapieżnika.
Pstrąg Ojcowski w nowym, grudniowym menu FORUM Przestrzenie. Kuchnia Forum przygotowała trzy smakowite propozycje z naszą złotą rybką. Fit sałatka z Pstrągiem Ojcowskim jajkiem, pieczonymi ziemniakami oraz sosem estragonowym. Sum afrykański z sosem z Pstrąga Ojcowskiego oraz nasz faworyt, pierwszy raz w historii pizza z Pstrągiem Ojcowskim! Pyszne, zdrowe, naturalne potrawy łączące nowoczesną kuchnię europejską z tradycyjnymi, regionalnymi produktami takimi jak Pstrąg Ojcowski. To lubimy najbardziej!
Pstrąg Ojcowski wędzony w autorskim menu Restauracyi Browarnej Browar Lubicz. Założony w 1840 roku browar przy ulicy Lubicz 17 w Krakowie po 17 latach od zamknięcia wraca w wielkim stylu. Pięknie odrestaurowane wnętrza zachęcają do napicia się ważonego na miejscu piwa oraz do zakosztowania potraw z produktów tradycyjnych i regionalnych. Zapraszamy do degustacji Pstrąga Ojcowskiego wędzonego, podanego na gorąco z fasolką szparagową i ziemniakami.
Restauracyia Browarna Browar Lubicz – Kraków ul. Lubicz 17
Pstrąg Ojcowski zaprasza na największy i najbardziej różnorodny festiwal kulinarny w Krakowie. Najedzeni Fest! już w najbliższą niedzielę 27 listopada w FORUM Przestrzenie. Będą pstrągi, bajgle z pstrągiem dużo radości, wspaniałych zapachów i etnicznych smaków.
http://serwer1848226.home.pl/event/najedzeni-fest-etnicznie/
Pstrąg Ojcowski zaprasza na jesienne wędzenie pstrągów w Ojcowie!
Lato dobiegło końca ale amatorów naszych złotych rybek nie brakuje. Dlatego otwieramy w każdy ładny weekend o czym na bieżąco będziemy informować na naszym fanpage.
Trzymamy kciuki, za naszą piękną, słoneczną polską złotą jesień, aby jak najwięcej jej było przed nami! Nic przecież nie smakuje lepiej w otoczeniu urzekającej przyrody jak gorące pstrągi prosto z wędzarni. Tymczasem w naszej hodowli prace idą pełną parą. Lada dzień kończymy przygotowania do tarła i wylęgu narybku Pstrąga Ojcowskiego potokowego i zaczynamy reprodukcję!
W obecnym sezonie jesienno-zimowym Pstrągi Ojcowskie do kupienia będą wyłącznie podczas wędzenia w Ojcowie, okazjonalnie w Deli 8 przy ul. Mazowieckiej 8 i na Targu Pietruszkowym. Jednocześnie informujemy, że nie prowadzimy dystrybucji pstrągów do innych punktów handlowych.
Pstrąg Ojcowski z nieskrywaną przyjemnością zaprasza na festiwal Najedzeni
Fest! Małopolskim Smakiem. Przed nami dwa dni wspaniałych, kulinarnych doznań.
Podczas których tradycyjne, lokalne przysmaki z Małopolska pozwolą się Wam
poznać w niestandardowych smakowych połączeniach. Zaczynamy już jutro w sobotę
15 października o godz. 12.00 w FORUM Przestrzenie.
Festiwalowi patronuje – Marszałek Województwa Małopolskiego
Jacek Krupa
Do zobaczenia w FORUM! 🙂
Szczegółowe informacje dostępne na stronie wydarzenia:
https://www.facebook.com/