Pstrąg Ojcowski
Kraina rozkoszy podniebienia
Okolice Krakowa obfitują w wiele miejsc idealnych na krótkie kilkugodzinne wycieczki. Więc gdy mamy trochę wolnego czasu i gdy pogoda dopisuje, wybieramy się do podkrakowskich dolinek. Tydzień temu pogoda była wprost idealna, więc postanowiliśmy wyskoczyć na kilka godzin poza miasto. Patrząc na zdjęcia, które wtedy zrobiliśmy, można by pomyśleć, że to październik, a nie połowa stycznia! Tym razem postanowiliśmy wybrać się do Ojcowa i do Doliny Sąspowskiej. A skoro Ojców, to na obiad zaplanowaliśmy pstrąga ojcowskiego, którego hodowla znajduje się w samym sercu Ojcowskiego Parku Narodowego.
Kraina rozkoszy podniebienia
wyborcza.pl
Dla pstrąga ojcowskiego Magdalena Węgiel zmieniła całe swoje życie: rzuciła pracę w branży IT .
- Uwielbiam Ojców, oglądanie przepięknych poranków z mgłą, wałęsanie się po parku narodowym, strażników machających mi ręką z oddali - mówi Magdalena Węgiel, na co dzień zajmująca się hodowlą pstrąga ojcowskiego. Magdalena, rodowita krakowianka, przez lata pracowała jako menedżerka w branży IT.

- Przychodzi w życiu taki moment, że ma się dość - opowiada. Podjęła decyzję o przeprowadzce do niewielkiej mieściny tuż obok Ojcowskiego Parku Narodowego - Przybysławic. Zadomowiła się od razu. Na tyle, by szybko zostać sołtysem...
wyborcza.pl
A BITE TO EAT
Długo musieliście czekać na tą recenzję, ale jest ona wisienką na torcie wrześniowych kulinarnych eskapad. Pstrągi w Ojcowie. Okazja wyjątkowa bo moje urodziny, przepiękne, nieformalne, wyjątkowe. Tak samo jak to miejsce. O historii jego powstania i determinacji z jaką zostało stworzone możecie poczytać w Magazynie Apetyt. Ja opowiem Wam o tym, jak to się stało, że już nigdy więcej nie zjem pstrąga. Gdzie indziej.
A BITE TO EAT
Pora coś zjeść
Małopolska to raj dla osób kochających wycieczki, zarówno te piesze jak i te rowerowe. Aby oderwać się od miejskiego zgiełku wystarczy wsiąść na rower i pojechać za miasto na przykład do Ojcowskiego Parku Narodowego. To tylko 25 kilometrów drogi! Te kilkadziesiąt kilometrów dzieli nas od pięknych, malowniczych terenów. W Ojcowie możemy zajrzeć do Jaskini Łokietka czy do zamku. A co jeśli zgłodniejemy? ...
Pora coś zjeść
Donal Skehan w Polsce
W dniach 20-23 sierpnia Kraków odwiedził Donala Skehana, gwiazda znana z serii programów „Follow Donal”, który wraz z ekipą filmową Polsat Food Network przygotowywał w Polsce jeden z odcinków nowej serii swoich kulinarnych podróży po świecie.
Donal Skehan to znany i ceniony w Irlandii bloger kulinarny, autor książek kucharskich, fotograf kulinarny, prezenter telewizyjny, felietonista. Podczas swojej wizyty Pstrąg Ojcowski miał przyjemność gościć Donala którego urzekła malownicza okolica Ojcowa i oczywiście ojcowskie pstrągi wędzone.
Donal Skehan w Polsce
Magazyn Apetyt
Pstrąga Ojcowskiego poznałam dzięki cyklicznym krakowskim imprezom takim jak Najedzeni Fest czy Targu Pietruszkowym. Smak tego wędzonego pstrąga jest fenomenalny, więc nie mogłam sobie odpuścić spróbowania go na miejscu, tam gdzie jest hodowany i wędzony.
Pani Magda wiodła spokojne życie pracując przez 25 lat w branży IT gdzie zajmowała się wprowadzaniem produktów na rynek polski. Pewnego dnia zadecydowała, że wyprowadzi się z Krakowa. Kupiła dom we wsi Przybysławice, a niedługo później została tam Sołtysem. Zaangażowała się również w ochronę lokalnej przyrody i zaczęła współpracę z Ojcowskim Parkiem Narodowym. W 2010 roku, Pani Magda postanowiła przywrócić hodowlę ryb w tutejszych stawach. W końcu ojcowskie stawy posiadają wielką tradycję, pierwsza pstrągarnia powstała tam w 1935 roku.
Magazyn Apetyt