Pstrąg Ojcowski
Donal Skehan w Polsce
W dniach 20-23 sierpnia Kraków odwiedził Donala Skehana, gwiazda znana z serii programów „Follow Donal”, który wraz z ekipą filmową Polsat Food Network przygotowywał w Polsce jeden z odcinków nowej serii swoich kulinarnych podróży po świecie.
Donal Skehan to znany i ceniony w Irlandii bloger kulinarny, autor książek kucharskich, fotograf kulinarny, prezenter telewizyjny, felietonista. Podczas swojej wizyty Pstrąg Ojcowski miał przyjemność gościć Donala którego urzekła malownicza okolica Ojcowa i oczywiście ojcowskie pstrągi wędzone.
Donal Skehan w Polsce
Magazyn Apetyt
Pstrąga Ojcowskiego poznałam dzięki cyklicznym krakowskim imprezom takim jak Najedzeni Fest czy Targu Pietruszkowym. Smak tego wędzonego pstrąga jest fenomenalny, więc nie mogłam sobie odpuścić spróbowania go na miejscu, tam gdzie jest hodowany i wędzony.
Pani Magda wiodła spokojne życie pracując przez 25 lat w branży IT gdzie zajmowała się wprowadzaniem produktów na rynek polski. Pewnego dnia zadecydowała, że wyprowadzi się z Krakowa. Kupiła dom we wsi Przybysławice, a niedługo później została tam Sołtysem. Zaangażowała się również w ochronę lokalnej przyrody i zaczęła współpracę z Ojcowskim Parkiem Narodowym. W 2010 roku, Pani Magda postanowiła przywrócić hodowlę ryb w tutejszych stawach. W końcu ojcowskie stawy posiadają wielką tradycję, pierwsza pstrągarnia powstała tam w 1935 roku.
Magazyn Apetyt