Pstrąg Ojcowski

O PSTRĄGARNI

Tradycja hodowli pstrągów potokowych w Ojcowie sięga lat 30. ubiegłego wieku. Pstrągarnia powstała w 1935 roku na gruntach księżnej Ludwiki Czartoryskiej i była jedną z pierwszych tego rodzaju w regionie. W 2014 roku nieużywane, przeznaczone do naturalizacji stawy objęła w dzierżawę Magda Węgiel razem z córką Agnieszką Sendor. Nakładem ciężkiej pracy i pełnego zaangażowanie nie tylko z sukcesem udało się przywrócić świetność hodowli pstrąga potokowego ale również stworzyć wspaniałe miejsce do wypoczynku, relaksu a także doznań kulinarnych.

historia pstrągarni

WYDARZENIA

sobota
17/09/2022





Juromania 2022 w Ojcowie!



Juromania – Poczuj smak historii – już w najbliższy weekend 17-18 września! 👍
Z nieskrywaną przyjemnością po raz 5️⃣ zapraszamy Was serdecznie do Ojcowa na coroczne święto Jury Krakowsko- Częstochowskiej!
Tegoroczna edycja została zainaugurowana podczas konferencji prasowej odbywającej się na krakowskiej Skałce – gdzie o tym jak wspaniale smakuje Jura opowiadała Agnieszka Sendor
👉 W tym roku przygotowaliśmy dla Was wiele wspaniałych atrakcji w tym min:
🧘🏼‍♀️Zajęcia relaksacyjne prowadzone przez Marynę Hobrzyk Om sweet om
🍒Degustację lokalnych produktów
🌱Napary, olejki – ziołolecznictwo
🧙🏻Baśnie, legendy, podania o których opowie Wam nasza Bajarka – Ania Dąbek
🖍Animacje i zabawy dla dzieci
📍Punkt informacji turystycznej o atrakcjach Jury
Więcej informacji o wydarzeniu znajdziecie:
Do zobaczenia na Jurze!
więcej wydarzeń

Znajdziesz nas w samym sercu Ojcowskiego Parku Narodowego, około 1km od parkingu pod Zamkiem w Ojcowie przy punkcie widokowym Jonaszówka. Znajdujemy się na skrzyżowaniu szlaków do Groty Łokietka, Bramy Krakowskiej i Doliny Sąspowskiej. W naszym ogródku grillowym serwujemy oryginalne Pstrąg Ojcowskie w wersji wędzonej lub grillowanej. Do dyspozycji naszych Gości pozostawiamy około 60 miejsc siedzących, duży na 160m2 taras wraz z leżakami oraz łódkę.

MY - CZYLI MAMA I CÓRA

MAMA
CÓRKA

Pstrąg Ojcowski to firma rodzinna założona przez matkę i córkę które postanowiły przywrócić świetność stawom znajdującym się w sercu Ojcowskiego Parku Narodowegeo. Naszym celem jest odnowa hodowli pstrąga potokowego, propagowanie świadomego i etycznego chowu, edukacja społeczności w zakresie historii regionu oraz tradycji kulinarnych.

O HODOWLI

Tylko 2% hodowli w Polsce
Czysty genetycznie gatunek
Jędrne, szoczyste, delikatne mięso
Hodowany w krystalicznie czystej wodzie zgodnie z tradycyjnymi metodami
Minimum dwa lata chowu w przepływowych stawach pstrągowych

Stawy pstrągowe w Ojcowie swój wyjątkowy charakter zawdzięczają malowniczej lokalizacji, naturalnemu mikroklimatowi oraz krystalicznie czystej i dobrze natlenionej wodzie z potoku Młynówka. Połączenie tych czynników, a w efekcie imitacja górskiego potoku czyli naturalnego środowiska pstrągów potokowych, stwarza doskonałe warunki do hodowli.

Naturalna hodowla

SERWUJEMY

Pstrągi wędzone i grillowane, w jak najmniejskomplikowanej, prostej formie. Pstrągi są zawsze świeże, nigdy nie mrozimy stawiamy na jakościowe, zdrowe produkty. Naszą specjalnością jest Pstrąg Ojcowski wędzony naturalnie na drewnie bukowym bez dodatku konserwantów czy sztucznych barwników. Pstrągi podajemy z lokalnym pieczywem. Do pstrągów polecamy wino z lokanych winnic, pyszne i zdrowe soki bio Marurer, wody mineralne z Wysowej Zdrój oraz piwa z regionalnych browarów.

produkt tradycyjny


Pstrąg Ojcowski jest produktem tradycyjnym z Małopolski zarejestrowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaś firma Pstrąg Ojcowski należy do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, zrzeszającej producentów i restauratorów którego celem jest zachowanie i rozwój regionalnych tradycji kulinarnych charakterystycznych dla danych regionów Unii Europejskiej.

więcej o produkcie lokalnym
ZOBACZ WSZYSTKIE ARTYKUŁY

O NAS W PRASIE

Styl.pl
Tak smakuje Polska" to cykl wywiadów i reportaży, które przybliżają nieznane miejsca i pokazują ludzi z pasją. Tym razem odwiedziliśmy Ojców, w którym matka z córką postanowiły założyć hodowlę pstrąga potokowego. Swój majątek dosłownie utopiły w błocie, aby realizować marzenia. Z jakim skutkiem?

Styl.pl
Dzień dobry TVN
Ostatnio mieliśmy przyjemność gościć Mikołaja Reya wraz z przemiłą ekipą Dzień Dobry TVN!
Rozmawialiśmy o świątecznych, rybnych specjałach i wspaniałych tradycjach kulinarnych w naszym regionie. Był to wspaniały dzień. Następnie zakończyliśmy go prawdziwą ucztę, którą przygotował nam Miłosz Kowalski.
Podsumowując, emisja programu już niebawem i nie możemy doczekać się gotowego materiału, a dzień uznajemy za wyjątkowo smaczny i udany!
Dzień dobry TVN
Gazeta Wyborcza
Najlepsze rolniczki w całej Europie są z Ojcowa. W parku narodowym hodują pstrągi, choć jeszcze pięć lat temu nie miały większego pojęcia o zwyczajach ryb.
Gazeta Wyborcza

KONTAKT

    Ta strona jest chroniona przez Google reCAPTCHA. Polityka Prywatności oraz Warunki Świadczenia Usług.

    Adres Ojców 48, 32-047 Ojców
    E-mail biuro@pstragojcowski.pl
    Telefon +48 664 038 672, +48 795 282 726
    Facebook @pstragojcowski
    Instagram #pstragojcowski

    * Znajdujemy się w samym centrum ścisłego rezerwatu gdzie obowiązuje zakaz wjazdu. Samochód można zostawić na parkingu: w Ojcowie ok. 10 minut pieszo, na Złotej Górze ok. 40 minut pieszo, w Czajowicach przy Grocie Łokietka ok. 30 minut pieszo, w Murowni ok. 40 minut pieszo.Przez cały rok do Ojcowa kursują busy z Krakowa.